Telephone: +44 (0)161 761 5109
http://cheethamhillconstruction.co.uk/sites/default/files/news-images/G31A7250%20-%20CEEQUAL%20Web%20Banner.jpg

Ravenshead HWRC Project awarded CEEQUAL Excellent Award

14 Apr 2014

Cheetham Hill Construction has been awarded a CEEQUAL "Excellent" Whole Team Award for the Ravenhead Household Waste Recycling Centre Project.

The £840,000 project for client Merseyside Recycling and Waste Authority required the design and construction of a new HWRC in St Helens, Merseyside.

CEEQUAL (the Assessment and Awards Scheme for Improving Sustainability in Civil Engineering) is a scheme that recognises and prioritises environmental considerations such as protection of the local ecology and landscape, minimising the use of raw materials, water and energy, pollution prevention and control, together with waste minimisation and management.

This is the second CEEQUAL assessed project undertaken by CHC with MRWA and builds upon the "Very Good" Award received for the Kirkby HWRC Project in 2012.

The award was presented on site at the official opening ceremony by CEEQUAL senior verifier Perry Shard.

Key elements of the project included:

  • Project Management - A detailed Construction Environmental Management Plan and Code of Construction Practice was developed, implemented and monitored throughout construction.
  • Community Links - Community involvement has played a large part in the construction of this project, to ensure it is a facility that will benefit the local community and future generations. As part of this project, CHC together with the client, identified a number of community groups and invited them to be involved with the construction of the site as much as possible. Wellbeing, biodiversity, sustainability and the recycling process as a whole were all key areas addressed and incorporated.
  • Materials Use/Waste Reduction - Site won materials, in the form of topsoil and subsoil was excavated through the construction process. 100% of the topsoil won on site was stored and re-used. 71% by volume of excavated material has been beneficially reused on site. 97% of waste consigned from the site has been diverted from landfill. Over 90% of the materials used on the project can be recycled or reused once this project reaches the end of its life.
  • Ecology Biodiversity - Bird boxes made from sustainable materials were constructed and attached to various trees on the site during National Nest Box Week to encourage bird nesting. Consultation was undertaken as part of the CIRIA Big Challenge, which led to changes in the original landscaping maintenance plan, e.g. changing the timing of hedge cutting to avoid the nesting season. The scheme now also includes including 650m2 of wildflower planting instead of grass seed.
  • Site Drainage - As part of the redevelopment of the site, existing drainage was used wherever possible to reduce the amount of materials and energy for removal. A rainwater harvesting tank linked to the canopy of the site was installed to capture rainwater and Envirokerbs were installed.

http://www.ceequal.com/awards_172.html

Return to news